Suomessa sanottua. Ikimuistoisia sanoja Eino Leinosta Ruben Stilleriin

Mykkänen Pekka

”Minulla on semmonen tunne, että en kuole pöllintekkiänä!” Näin sanoi taivalkoskelainen metsätyöläisen poika Kalle Päätalo äidilleen Riitulle vuonna 1936. Päätalon isä Herkko oli noitunut, että ”Perkele, että tuo poika on aina nokka kiinni kirjassa!” Kalle Päätalo ei kuollut metsätyöläisenä vaan kirjailijana, joka jätti jälkeensä 39 romaania, kolme näytelmää ja kolme kertomuskokoelmaa.

Pekka Mykkänen on koonnut tärkeitä, mieleenpainuvia ja ikimuistoisia lausahduksia ja kirjoituksia Suomen historiasta ja nykypäivästä. Teos kuljettaa lukijaa ajasta ja tapahtumasta toiseen, yllättää ja antaa hänelle runsaasti muisteltavaa sekä jännittävää tietoa historiastamme satojen suomalaisten sanomisten kautta. Mitkä olivat Urho Kekkosen viimeiset sanat presidenttinä? Mitä Veikko Vennamo tokaisi, kun hänet kannettiin eduskunnasta ulos? Yrittikö Suomi todella pelastaa sotilaiden henkiä soittamalla Vili Vesterisen ”Säkkijärven polkkaa” jatkosodassa? Mitä hiihtäjä Jari Isometsä kertoi vanhemmilleen sen jälkeen, kun hän oli kärynnyt dopingista Lahden MM-kisoissa? Kenen hautakiveen on ikuistettu sanat: ”Elit rauhalle, siksi sinut ammuttiin”?

Mykkänen myös valottaa sitaatin taustalla olevat mielenkiintoiset tapahtumat. Kirja on jaoteltu temaattisiin lukuihin, kuten historia, politiikka, kirjallisuus, urheilu, suuret persoonallisuudet, talous, musiikki ja journalismi. Eri elämänalueilta koottu sitaattikokoelma ylistää Suomen rikkautta suurten sanankäyttäjien maana. Ääneen pääsevät kaikki tasavallan presidentit Ståhlbergista Niinistöön sekä lukuisat urheilijat, kirjailijat, muusikot, talouselämän vaikuttajat ja muut suomalaiset Pentti Linkolasta Jari Litmasen ja Juice Leskisen kautta Tom of Finlandiin. Puhuttelevia, koskettavia ja hauskoja sitaatteja on yhteensä tuhat.

Pekka Mykkänen on toiminut Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Häneltä ovat aikaisemmin ilmestyneet teokset Kiina rynnistää huipulle (2004), Isonenä kurkistaa Kiinaan (2006) ja Amerikka – hiekkaan valuvia unelmia (2011). Hänen apunaan sitaattikokoelmaa on toimittanut kirjallisuudenopiskelija Essi Tapanainen.


Pekka Mykkänen vieraili Arto Nybergin ohjelmassa 9.11.20134. Katso ohjelma 
tästä linkistä kohdasta 29:00.
Pekka Mykkänen oli Yle Puheen vieraana 9. joulukuuta 2014. Kuuntele ohjelma tästä linkistä.

 

Kirjasta sanottua:

”Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen on kerännyt kirjaansa merkkimiesten tärkeitä lausahduksia.”
-Heidi Vaalisto, Ilta-Sanomat 5.11.2014

”Mykkäsen valitsemat lausahdukset ovat puhuttelevia, koskettavia ja hauskoja. Ne vievät lukijan kiehtovalle matkalle Suomen historiaan. Sitaatit on myös taustoitettu tarkasti, mikä helpottaa ymmärtämään nasevien sanontojen yhteyttä elettyyn ajankohtaan.”
-Risto Korhonen, Keskisuomalainen 8.1.2015

”Kuka näin sanoi? Testaa, miten hyvin tunnet suomalaisia julkkiksia. Yhdistä sitaatti ja tuttu henkilö.”
-Sanna Wirtavuori, Anna 3/2015