Tieteestä tinkimättä

Dinwiddie Robert

Mikä aiheuttaa maanjäristyksen, voiko sellaisen ennustaa? Kuinka ydinjätteestä hankkiudutaan turvallisesti eroon? Kuinka kissa kloonataan?

Tieteestä tinkimättä auttaa ymmärtämään, mitä kaikkea maailmassa tapahtuu ja mitä uutisissakin näkyvät luonnonilmiöt tarkoittavat. Tässä kirjassa sekä kaikkein pienimmät asiat (kuten atomin rakenne) että isoimmat asiat (vaikkapa maailmankaikkeuden synty) selitetään hauskasti ja innostavasti, jokainen ilmiö yhdellä aukeamalla tieteestä tinkimättä. Kirjan yhdeksässä luvussa käydään läpi aineen olemus, energia, taivaankappaleet ja avaruus, maailmankaikkeuden ja elämän synty, maapallon rakenne sekä tärkeimmät asiat ympäristöstä, lääketieteestä ja geeneistä. Lopuksi kurkistetaan vielä hieman haastavampiin asioihin, kuten Einsteinin suhteellisuusteoriaan ja kvanttifysiikkaan.

Robert Dinwiddie on toiminut yli 30 vuotta tiedetoimittajana ja kouluttajana. Kirjoittaja on humanististen tieteiden ja fysiikan maisteri, ja hän on kirjoittanut moniin tiedeaiheisiin kirjoihin usealta alalta aina astronomiasta lääketieteeseen. Kirjan on suomentanut pitkän linjan tiedetoimittaja Timo Paukku.

 

Kirjasta sanottua:

”Maailmanselitys ihan kaikesta!”
Top 3 -palsta, Kauppalehti 9.12.2011

”Tieteellistä tekstiä, jossa asiat on perusteellisesti selitetty. Esimerkiksi ilmastonlämpenemisen grafiikka on havainnollistava. Mukana on aiheita, jotka usein herättävät kysymyksiä luokassakin kuten urheilun doping ja eläinkokeet. (…) Kirjaa voi lukea lapsen kanssa yhdessä ja siitä voi tarkistaa faktoja. (…) Opettajan näkökulma: Mainio lähdeteos mihin tahansa projekti- ja ryhmätöihin.”
– Milla Norros (asiantuntijana fysiikan, kemian, biologian ja maantiedon opettaja Veli-Matti Saarinen), Etelä-Suomen Sanomat 14.9.2012

”Kokeilepa kuvitella… miten painovoima käyrstää aika-avaruutta. Yritetty on – aivot siinä vain menevät solmuun. Mutta olipa aiheena suhteellisuusteoria tai salaman synty, osaat vastata pienelle kyselijälle, kun lunttaat tästä havainnollisesta, kuvitetusta opuksesta.”
– Meidän Perhe, 1/2012