Tunnista tähtikuviot

Vamplew Anton

Opi tunnistamaan tähtikuviot!

Tähtitaivaan tarkkailun voi aloittaa etsimällä kaikille tutun Otavan. Heti sen vieressä on Karhunvartijan tähdistö. Sitä seuraamalla löydät Lohikäärmeen, Pohjan kruunun ja Joutsenen. Pian jo osaatkin paikallistaa ja nimetä ison liudan planeettoja, tähdistöjä, kaksoistähtiä, galakseja ja muita avaruuden ilmiöitä.

Tunnista tähtikuviot on selkeä perusteos kaikille tähtitieteestä kiinnostuneille. Tähtien tarkkailun voi aloittaa paljain silmin tai kiikareiden avulla. Edistyneemmille kirja tarjoaa tietoa muun muassa Kuun vaiheista, meteoriparvista, mustista aukoista ja asteroideista. Yötaivaan ihmeitä voi tarkkailla sekä maalla että kaupungissa, missä päin maailmaa tahansa!

Tunnista tähtikuviot
opastaa kaikenikäiset tähtitieteilijät öisen taivaan saloihin. Kirjaan on koottu perustiedot tähdistä, planeetoista, aurinkokunnastamme ja koko universumista. Teos antaa neuvoja tähtikuvioiden ja planeettojen tunnistamiseen eri puolilla maailmaa eri vuodenaikoina ja opettaa katsomaan auringonpimennyksiä turvallisesti. Kirja on sekä kiehtova matka taivaankappaleiden kulttuurihistoriaan että käytännöllinen opas tähtitaivaan tuijotteluun.

Anton Vamplew on tehnyt lukuisia tv- ja radio-ohjelmia tähtitieteestä.

Vuosi 2009 on kansainvälinen tähtitieteen vuosi. Tähtitieteen vuonna on kulunut 400 vuotta Galileo Galilein ensimmäisestä kaukoputkihavainnosta. Lisätietoa juhlavuodesta ja tapahtumista löydät esimerkiksi Ursan nettisivuilta.

 

Kirjasta sanottua:

”…hauskasti ja kevyesti kirjoitettu, mutta faktoiltaan selkeä ja havainnollinen opas kaikille, jotka tuijottelevat mielellään taivaankappaleita. Kirjan kiehtovinta antia on kulttuurihistori tähtikuvioiden ja planeettojen taustalla. Kiva lahjakirja nuorille.”
– Outi Jaakkola, Me 9/2009

”Kirja on aivan mainio. … Vamplewin kirja lähtee ihan alkeista: kuun löytää jokainen. Ei tarvitse ostaa kaukoputkea, mutta sen ostamista alkaa kyllä harkita kummasti kirjan jälkeen. … Suosittelen kirjaa aivan tähtitumpeloillekin. Erityiskiitos kauniista, historiallisista kuvista ja kiehtovista, mielikuvitusta kiihottavista tarinoista.”
– Minna-Liisa Riestola, Warkauden Lehti 16.8.2009

”Kirja on oivallinen perusteos tähtitieteestä kiinnostuneelle. Tekijä on kuvittanut kirjansa upeilla valokuvilla, joiden antia hän on selventänyt kuvien päälle tähtikartoilla.”
Mikkelin Kaupunkilehti 14.11.2009