Unelma omavaraisuudesta. Käytännön opas

Österåker Maria

Voisiko töitä tehdä vähemmän ja omaa aikaa viettää enemmän? Pystyykö viisihenkinen perhe pärjäämään viidellä eurolla päivässä? Voiko ruoan hankkia muualtakin kuin kaupasta? Pohjanmaalainen Maria Österåker hankki talon Mustasaaresta läheltä Vaasaa ja päätti kokeilla.

Aluksi ajatus nauratti. Vähemmän töitä tarkoittaisi vähemmän tuloja, jolloin osa tuotteista tulisi valmistaa itse. Haave paremmasta arjesta sai kuitenkin Marian ja hänen miehensä Jensin testaamaan, kuinka vähällä perhe voisi tulla toimeen ja millaista satoa he voisivat saada omasta pihapiiristä. Kuukauden kokeilu poiki toisen ja kolmannen kuukauden, ja pienin askelin yksinkertainen näkökulman muutos johti arkeen, josta perhe oli haaveillut. Nykyään perhe tuottaa itse noin 60 % kaikesta kuluttamastaan.

Kirjassaan Maria opastaa, miten tekemällä vähemmän voi elää enemmän. Kun oman kodin ja lähiseudun mahdollisuudet on otettu monipuolisesti käyttöön, jää vapaa-aikaa runsaammin. Ei tarvita kokonaisvaltaista elämänmuutosta kanoineen ja lehmineen: omavaraisuutta ovat yhtä lailla kävelyretkellä poimitut marjat ja kaupunkiparvekkeelle istutettu basilika. Itse kasvatetuista tai kerätyistä raaka-aineista tietää varmasti, mistä ne ovat peräisin.

Marian hauskat esimerkit ja käytännönläheiset ohjeet vievät mukanaan ja innostavat miettimään oman arjen huomiotta jääneitä mahdollisuuksia tuoreesta näkökulmasta. Mitä kaikkea hyödyllistä voi löytää suomalaisesta metsästä? Kuinka vihannekset muuttuvat maukkaaksi coleslawksi, hedelmät mehuiksi, marjat hilloiksi ja sienet säilykkeiksi? Saisiko pihalle tehtyä viljelmän tai rakennettua kasvihuoneen? Mistä aineksista valmistuu itse tehty shampoo ja mitkä ovat villalangan valmistusvaiheet?

Kaikenkattava ja idearikas käsikirja sopii jokaisen kaupunkiviljelijän, kesämökkiläisen ja siirtolapuutarhan omistajan tarpeisiin. Tarkista taulukosta, millaisessa lämpötilassa kasvaa peruna, millaisessa punajuuri. Marginaaleissa juoksee vinkkejä, joiden avulla arkiaskareet hoituvat näppärämmin, ja reseptejä, joilla syntyy tuttuja tuotteita omenasiideristä deodoranttiin. Kunnianhimoisemmalle nikkarille havainnollistavat piirrokset näyttävät, kuinka vesiviljely onnistuu käytettyjen muovipullojen avulla ja kuinka kartongista ja lämpöpuhaltimesta saa rakennettua kasvikuivurin.

Maria kannustaa olemaan utelias – testaamaan, unelmoimaan ja tavoittelemaan unelmiaan. ”Kenenkään ei tarvitse tehdä kaikkea, mutta kaikki osaavat tehdä jotain.”

Maria on 42-vuotias kirjailija, luennoitsija ja taloustieteen tohtori. Hänen miehellään Jensillä on oma rakennusalan yritys, ja heidän kolme lastaan ovat 11-, 15- ja 17-vuotiaat. Maria on pitänyt projektin alusta asti suosittua blogia nimeltä Lev mer på mindre, johon kirja perustuu. Kirja on julkaistu myös Ruotsissa.

Lue Marian haastattelu Kotivinkistä.

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava