Uskon että uskon

Arvostettu italialainen filosofi pohtii uskonnollista vakaumusta. Gianni Vattimo on harras katolilainen, joka on tähän asti pitänyt uskon erillään filosofisesta tuotannostaan. Nyt Vattimo etsii uskon paikkaa nykyfilosofiassa, jossa ei ole ehdottomia totuuksia. Mikä voisi olla uskonnollisen kokemuksen merkitys? Onko uskonnollisten teemojen paluu vain kaupallinen ilmiö? Onko paluun sisältönä kaipaus vahvaan auktoriteettiin, rankaisevaan ja armahtavaan isään, joka asettaa rajat lapsilleen? Vattimon mestareina ja tutkimustyön kohteina ovat olleet lähes neljän vuosikymmenen ajan kristinuskoon vihamielisesti suhtautuvat ajattelijat Friedrich Nietzsche ja Martin Heidegger.

Uskon että uskon on selkeä ja johdonmukainen esittely niistä filosofisista perusteista, jotka auttavat meitä löytämään käskevän Jumalan sijaan lempeän ja suvaitsevaisen Jumalan. "Pitkään nousin varhain, mennäkseni messuun ennen koulua, työtä tai yliopistoluentoja", Vattimo kirjoittaa.

Kirjasta sanottua:

"Gianni Vattimon kirja on erittäin arvokas ja tervetullut puheenvuoro, erityisesti siinä tilanteessa, jossa länsimainen kirkko kysyy ja hakee uudelleen oman olemuksensa merkitystä ja tehtävää."
– Johannes Ojansuu, Hämeen Sanomat

"Suomentajan laatimat sanaselitykset kirjan lopussa ovat erinomaisia. Ja tässä lehdessä jos missä on kai osuvaa sanoa, että jos joku saa filosofisen ammattimongerruksen kääntymään ylipäänsä jollakin lailla toiselle kielelle, ja vielä Vähämäen käännöksen tapaan varsin luettavaan muotoon, on se jo lähes yli-inhimillinen ilmiö."
– Antti Immonen, Skeptikko