Vaarallinen elämä

Mandart Pamela

Mittaan kävelyaskelin selliä: päästä päähän pystyy käyskentelemään kahdeksan lyhyttä askelta. Ei hullumpaa.

Pamela Mandart on suomalainen elokuvatuottaja ja kirjailija, joka tuomittiin vuonna 2012 ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta. Elämänkerrassaan Mandart kertoo, kuinka menestyvä yrittäjä voi ajautua konkurssin kautta oikeuteen ja lopulta vankilaan. Samalla kirja avaa ainutlaatuisen näkökulman suomalaisiin kulttuuripiireihin. Vaarallinen elämä osoittaa, mitä riskejä ottamalla voi saavuttaa – ja menettää.

Näyttelijästä kirjailijaksi ja tuottajaksi matkanneen Mandartin kerronta koskettaa rehellisyydellään. Hän puhuu itseään säästelemättä köyhyydestä, halusta, vastuusta ja taiteellisesta intohimosta sekä ihmissuhteistaan. Kaiken takana on vilpitön tarve inhimilliseen kasvuun ja rohkeus elää.

Pamelan lapsuus päättyy 8-vuotiaana, kun äiti pakkaa tavaransa ja hyppää lapsineen Tanskasta Helsinkiin tuovaan laivaan. Pamelasta tulee eroperheen vastuunkantaja, ja käynnistyy tasapainoilu kolmen maan ja kielen ristipaineessa.

Hippiliike ja teatteriyhteisön kiihkeät sisäpiirit kuljettavat nuoren Pamelan Hakaniemen torilta Kokkolan Kaupunginteatteriin ja Lillen elokuvafestivaaleille. Matkalla 20-vuotiaana äidiksi tulleen Pamelan on keksittävä, miten pelastaa itsensä ja perheensä kadulta, ja löydettävä varat projektista toiseen maailman riskialttiimmalla alalla.

Lukija pääsee paikkoihin, jotka normaalisti ovat suljettuina yleisöltä, ja tutustuu henkilöihin maskeista riisuttuina. Mandart kertoo hänen ja Matti Pellonpään välisestä rakkaudesta, joka alkoi, kun hän 18-vuotissyntymäpäivänään käveli sisään Helsingin Kellariteatteriin. Millaista oli aloittaa kirjailijan ura samassa työhuoneessa runoilija Arto Mellerin kanssa ja kuka oli vakava nainen Olli Lyytikäisen maalauksessa? Miten syntyivät Mandart Entertainmentin suositut elokuvat, kuten Going to Kansas CityKeisarikunta ja Unna ja Nuuk sekä luontoelokuvat kuten Karhun valtakunta.

30 vuoden tuottajankokemuksella Mandart uskaltaa puhua elokuvateollisuuden nurjista puolista kertomalla asiat, joista toiset vaikenevat. Esiin pääsevät niin Yleisradion seinien sisällä käydyt keskustelut kuin rahoitusfirmojen armoton ruletti.

Katso Arto Nybergin haastattelu Pamela Mandartista (14.2.2016) täällä.
Pamela Mandart HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa Anja Snellmanin vieraana 18.2.2016, katso haastattelu täällä.
Yle Femin Efter Nio -ohjelman haastattelu (22.2.2016) nähtävissä täällä.
Pamelan haastattelu Valomerkissä (31.3.2016) luettavissa täällä.

Kirjasta sanottua:

”Ihmisten havainnoijana hän [Mandart] on intiimi. Hän osaa kirjoittaa. –– Vaarallinen elämä on kertomus jatkuvasta elämänkamppailusta; milloin etsitään onnea tai syliä, milloin toimeentuloa tai asemaa.”
– Veli-Pekka Lehtonen, Helsingin Sanomat 6.2.2016

”Elokuva-alalla vaikuttanut Pamela Mandart on kokenut paljon: vankeustuomion, avioeron, konkurssin ja köyhyyden.”
– Eeva-Kaarina Kolsi, Ilta-Sanomat 6.2.2016

”Toivoisin, että kirja löytäisi suomalaista elokuvamaailmaa ja Yleisradiota uudistavien ihmisten käsiin. Mandart analysoi kokemuksiensa kautta tarkasti suomalaista elokuvakenttää.”
– Petri Pietiläinen, Kymen Sanomat 17.4.2016

”Kirja tarjoaa näkökulman suomalaisten elokuvatuottajien vekselivetoiseen maailmaan olematta kuitenkaan juoruileva. Typografisesti kaunis ja lukijaystävällinen opus.”
– Joni Skiftesvik, Kaleva 14.3.2016

”Kirja pitäisi luetuttaa kulttuurialan opiskelijoilla.”
– 
Petri Pietiläinen, Etelä-Saimaa 22.4.2016

”Hyvän elämänkerran ainekset ovat siis kasassa, ja ammattikirjoittajana Mandart saa tarinansa elämään. – – ennen kaikkea tämä on tarina rohkeasta ja yritteliäästä elämästä.”
– Petri Lahti, Ilta-Sanomat 21.5.2016

”Elämäkerrassaan Mandart kertoo, kuinka menestyvä yrittäjä voi ajautua konkurssin kautta oikeuteen ja lopulta vankilaan. Samalla kirja avaa ainutlaatuisen näkökulman suomalaisiin kulttuuripiireihin. Vaarallinen elämä osoittaa, mitä riskejä ottamalla voi saavuttaa – ja menettää.”
Voi Hyvin 10/2016, Parhaat kirjat