Vaihdevuodet. Jokaisen naisen kirja

Vaihdevuodet on poikkeuksellinen kirja kaikkia naisia koskettavasta aiheesta. Yhdysvaltalainen Our Bodies, Ourselves on naisten terveystiedon klassikkoteos, jota on julkaistu eri kielillä vuodesta 1970 lähtien. Sarjan kirjojen kantavana ajatuksena on tuottaa objektiivista, luotettavaa tietoa kaikille naisille ja tarjota välineitä sosiaalisen ja yhteiskunnallisen aseman parantamiseen. Nyt suomennettu vaihdevuosiin keskittyvä teos on hyödyllistä luettavaa jokaiselle naiselle. Arvostetun tekijäryhmän The Boston Women’s Health Book Collectiven rinnalle on koottu joukko kotimaisia asiantuntijoita, mikä tuo kirjaan aivan erityistä suomalaisen naisen näkökulmaa. Alkuteosta on päivitetty ja täydennetty tuoreella kotimaisella tutkimuksella. Kirja onnistuu huomioimaan kokemusten kirjon ja naisten joukon moninaisuuden kannustaen suhtautumaan vaihdevuosiin luonnollisena prosessina eikä sairautena, joka välttämättä vaatisi lääkintää. Tavallisten naisten jakamien vaihdevuosikokemusten ansiosta kirjaa on mukava lukea.

Esipuheen kirjoittaja Vivian W. Pinn on lääketieteen tohtori (M.D.), joka toimii Yhdysvaltain terveysministeriön alaisen naisten terveyden tutkimusyksikön johtajana. Pinniä kunnioitetaan laajalti asialleen omistautuneena naisten terveystiedon ja -palvelujen edistäjänä sekä poliittisena puolestapuhujana. The Boston Women’s Health Book Collective on voittoa tavoittelematon feministijärjestö, joka on julkaissut arvostettuja Our Bodies, Ourselves -kirjoja vuodesta 1970 lähtien.

Suomenkielisen laitoksen esipuheen on kirjoittanut synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, psykoterapeutti ja ryhmäanalyytikko Anja Siimes, joka on myös ollut mukana toimittamassa kirjaa. Jälkipuheen on kirjoittanut kirjoittanut dosentti, naistutkija ja tietokirjailija Kaarina Kailo, jonka erikoisalaa ovat hyvinvointiyhteiskuntaan ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset. Kirjaa on lisäksi ollut tekemässä kattava joukko kotimaisia eri alojen asiantuntijoita, jotka ovat auttaneet sopeuttamaan tietoja Suomen oloihin. Puheenvuoroillaan asiantuntijat nostavat esille tärkeitä, erityisesti suomalaisia naisia koskevia aiheita.

 

”Olen sairaanhoitaja ja ajattelin aina, että ohittaisin vaihdevuodet kuin huomaamattani, sillä ymmärsin fysiologiset muutokset enkä pelännyt niitä. Mutta kuinkas kävikään! Tiedän, että vain harvojen keho reagoi hormonaalisiin muutoksiin yhtä ankarasti kuin minun, mutta mielestäni naisten ja miesten pitäisi olla paremmin tietoisia siitä, mitä saattaa tapahtua.”

”Suhtaudun elämään eri tavalla. Uskon, että olen päätynyt tähän tilanteeseen menopaussin ansiosta. Olen siitä erittäin tyytyväinen.”

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava