Valkoinen kirahvi

St John Lauren

”Hetken he katsoivat toisiaan, pieni, surullinen tyttö ja nuori, hoikka kirahvi, ja sitten taivas tummui jälleen. Martine painoi kasvonsa ikkunaan yrittäen epätoivoisesti nähdä valkoisen kirahvin uudestaan, mutta se oli mahdotonta.”

Martinen yhdennentoista syntymäpäivän yönä hänen vanhempansa kuolevat, ja hän joutuu muuttamaan Etelä-Afrikkaan tylyn isoäitinsä luokse. Luonnonsuojelualue Sawubona, hänen uusi kotinsa, on täynnä salaisuuksia. Miksi isoäiti ei tunnu haluavan häntä sinne? Miksi Martinelle ei kerrota vanhempiensa menneisyydestä? Mikä on se lahja, jonka ennustaja kertoi Martinella olevan?

Myrskyisenä yönä Martine näkee tarunhohtoisen valkoisen kirahvin. Siitä alkaa kahden ulkopuolisen ystävyys maassa, jossa ihonvärillä on edelleen merkitystä ja jossa raha on joillekin ihmisille tärkeämpää kuin luonnon kunnioittaminen.

Valkoinen kirahvi onLauren St Johnin ensimmäinen nuortenromaani. Kirja kuvaa lumoavasti Etelä-Afrikkaa, sen valoja ja varjoja, luonnon kauneutta ja julmuutta, kiehtovia makuja ja tuoksuja.

Martinen ja valkoisen kirahvin seikkailut jatkuvat kirjoissa Delfiinien laulu (2008),  Viimeinen leopardi (2010) ja Elefantin tarina (2011).

 

Valkoisesta kirahvista sanottua:

”Lauren St John onnistuu käsittelemään lapsen tunteita koskettavasti ja vähäeleisesti. Romaani keskittyy seikkailuun ja uuden ympäristön tarkkailuun, mutta Martinen yksinäisyys ja suru kulkevat mukana läpi kirjan. … David Deanin upea kuvitus lisää Valkoisen kirahvin viehättävyyttä. Värikäs kansi veti katsetta puoleensa moneen kertaan kirjaa lukiessani. Mustavalkoinen, yksinkertainen kuva johdattaa jokaisen luvun alussa sen tapahtumiin. Kuvitus toistaa mainiosti romaanin traagista tunnelmaa.”

– Päivi Mäkirinta, Onnimanni 4/2007

”Valkoinen kirahvi onkin mielestäni lumoava, tarunomainen ja kaunis kirja. Sen tarina on kuin jonkun näkemästä unesta. Suosittelen kirjaa kaikille nuorille lukijoille, joilla on mielikuvitusta.”

– Outi Lind, Etelä-Saimaa 30.11.2007

”Pidin kirjasta paljon, sillä se on jännittävä ja surullinen. Kirjassa on ihania luontokuvauksia. Erityisesti pidin kohtauksista, joissa Martine parantaa eläimiä tai on kirahvin kanssa.”

– Soila Joutsalainen, 11 v., Vinski kirjallisuuslehti

”Kirja sisältää paljon jännitystä ja faktatietoa. Lukija tutustuu samaan aikaan kirahveihin kuin Martineenkin. Kertomus sisältää myös paljon Afrikan historiaa.

Suosittelen Valkoista kirahvia 9-14-vuotiaille. (…) Annan kirjalle 5/5 tähteä, sillä se on koskettava. Se on myös paras tähän mennessä lukemani kirja, sillä Valkoinen kirahvi kertoo elävästi Afrikan luonnosta.”

– Anni Mylläri, JiiPeen nuori reportteri

”Lontoolaisen Lauren St Johnin varhaisnuortenkirjasta ei puutu jännitystä, äkkikäänteitä eikä mielikuvituksellisia seikkailuja. … Toisaalta juuri aistivoimainen kuvaus on yksi Lauren St Johnin vahvuuksista. Ei haittaa lainkaan, vaikkei lukija tiedä miltä näyttää kukka nimeltä proteo tai villieläin nimeltä kudu. Martinen mukana pääsee maistamaan hiilillä banaaninlehdissä paistettua afrikkalaista leipää ja kulkemaan maisemassa, jonka horisontissa häämöttävät vaaleanvioletit vuoret.”

– Heli Peltoniemi, Turun Sanomat 25.9.2007

”Kirjailija yhdistelee nuortenromaanissaan luontokuvausta, seikkailua ja yliluonnollisia elementtejä. Vahvinta antia ovat asiantuntevat ja elävät kuvaukset Afrikan eläimistä ja kasvillisuudesta.”

– Salla Simukka, Helsingin Sanomat 24.10.2007

”Helppolukuinen, vauhdikas kertomus, jota tahdittavat lyhyet luvut sekä David Deanin hauskat piirrokset.”

– Anna Malén, S-Zone

”Kirja tuo näyttämölle mahtavan, tarunhohtoisen eläimen sekä useita mieleenpainuvia henkilöhahmoja, kuten Martinen isoäidin, zulu-heimoon kuuluvan riistanvartijan ja viisaan afrikkalaisen ennustajan. Lisäksi tarina täyttää monen lapsen toiveet: se kertoo siitä, miten rakastaa eläimiä ja saada rakkautta niiltä, voittaa kiusaajat ja olla rohkea ja itsenäinen.”

– Nicolette Jones, Sunday Times, Iso-Britannia

”Tarina herää eloon Etelä-Afrikan kasvien, ihmisten ja eläinten äänien ja hajujen saattelemana. Martinen menneisyyden arvoitus paljastuu vähitellen tässä upeassa, kauniisti kuvaillussa afrikkalaisessa maisemassa… tarinassa on suurenmoista, hieman vanhanaikaista lumoa.”

– Mary McLaughlin, Inis, Irlanti