Viininviljelijän talo. Elämää Mosel-joen varrella

Iloniemi Eero

Eero Iloniemi perheineen toteutti monen unelman ja hankki yli sata vuotta vanhan talon Mosel-joen varrelta Traben-Trarbachista. Saksalaisen pikkukaupungin elämä pyörii viininviljelyn ympärillä. Kirja kuvaa elämää viinijoen varrella kirjoittajan tutustuessa ympäristöönsä, sen nähtävyyksiin, paikallisten tapoihin ja viiniviljelijöihin.

Moselin alue sijaitsee latinalaisen Euroopan ja Germanian rajalla. Roomalaiset toivat alueelle kylpylät ja viininviljelyn ja Napoleon rakennutti näyttäviä linnoituksia. Traben-Trarbach oli 1900-luvun alussa maailman toiseksi vilkkain viinisatama heti Bordeaux’n jälkeen.

Viiniasioissa pyritään menemään pintaa syvemmälle kuvaamalla kasvattajien arkielämää myös idyllin takana. Vaikka kirja keskittyy Moselin laakson viineihin, ajoittain pohditaan viinikulttuuriin ja -tuotantoon liittyviä kysymyksiä laajemminkin.

Saksan suosio matkailumaana on kasvussa ja Mosel sopii hyvin pyörä- tai patikkaretkelle. Iloniemi antaa kirjassa hyvät vinkit matkailijalle nähtävyyksistä, majoituksesta ja ravintoloista. Hän esittelee myös Moselin rypälelajikkeet ja antaa vinkkejä viiniostosten tekemiseen.

Eero Iloniemi on kokenut toimittaja, joka on toiminut sanomalehti Uuden Suomen ja Ylen TV-uutisten ulkomaantoimittajana ja politiikan viikkosanomalehti Nykypäivän toimituspäällikkönä. Iloniemi on perustanut 1980-luvulla viiniagentuurin ja on kirjoittanut lukuisia lehtiartikkeleita viinistä.

Kirjasta sanottua:

”Tätä ei monikaan tiedä: jos kaipaa aurinkoa, kannattaa matkustaa viinialueelle. ’Jos jossain paikassa viljellään viiniä, oli se missä päin maailmaa tahansa, kyseessä on aina sen maan aurinkoisin paikka’, viiniharrastaja Eero Iloniemi sanoo.”
–MP, Mondo helmikuu 2017

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava