Yhdeksän taloa ja kirkko. Kartanoiden pelastajan elämäntyö

Sjöberg Lars

Taidehistorioitsija ja itseoppinut rakennusmies Lars Sjöberg on neljän vuosikymmenen ajan pelastanut historiallisia kohteita rappeutumiselta ja purkutuomioilta. Hän on kunnostanut yhdeksän taloa yhden kirkon.

Tässä kirjassa esitellään kaikki Sjöbergin entisöintikohteet. Sjöberg on kunnostanut arvorakennukset sisustuksineen ja puutarhoineen mahdollisimman lähelle niiden alkuperäistä asua. Veistonopettajan poika on teettänyt taloihinsa lukuisi kalusteita ja painettuja kankaita ja jopa vanhanaikaista lasia ja posliinia. Kaikessa hän on välttänyt ylitekemistä.

Kirjan kauniit kuvat pysäyttävät ihailemaan yksityiskohtia sekä innostavat katsomaan omaa koti- ja mökkiympäristöä uusin silmin. Mukana on muun muassa barokin, rokokoon, uusklassismin ja kustavilaisen tyylin ihanteita noudattelevaa arkkitehtuuria sekä sisustussuunnittelun helmiä 1700- ja 1800-luvuilta. Kirja on lumoava esitys siitä, mitä Sjöberg on saavuttanut työskenneltyään ja elettyään vuosikymmenten ajan vanhan arkkitehtuurin ja sisustuksen parissa.

 

Kirjasta sanottua:

”Ruotsalaisen museonjohtajan, taidehistorioitsijan ja itseoppineen käsityöläisen kunnostusfilosofiaan sopivat rinnakkain sekä alkuperäisten pintojen vaaliminen että tyylinmukaisten kalusteiden uustuotanto. Kirjassa yhdistyvät tieto ja kauneus: Ingalill Snittin kuvat tekevät rakennushistoriasta elämyksen.”
Arja Maunuksela, Glorian Antiikki 9/2012.

”Kirjan kauniit kuvat pysäyttävät ihailemaan ja tutkimaan. Kiehtovien miljöiden lisäksi kirja tarjoaa paljon tietoa eri aikakausien tyyleistä.”
Deko, 1/2013

”Lars Sjöberg esittelee kirjassaan arvorakennuksia, jotka hän on vuosikymmenien aikana pelastanut rappiolta. Rakennukset ovat kokeneet täydellisen remontin kirjoittajan taitavissa käsissä, ja ne on kunnostettu mahdollisimman lähelle niiden alkuperäistä asua. Upea lahjakirja.”
Meidän talo 11/2012

”Vanhojen rakennusten suurin vihollinen on ihmisten tietämättömyys ja piittaamattomuus. Kun tietoa ei ole, tehdään joskus korvaamatonta tuhoa historiallisille rakennuksille. Lars Sjöbergin elämäntehtävänä on ollut vanhojen rakennusten pelastaminen ja entisöinti mahdollisimman hellävaraisesti ja vanhaa kunnioittaen. Kauniisti kuvitetussa kirjassa esitellään hänen kunnioitettavaa elämäntyötään ja kerrotaan rakennusten historiasta ja niiden korjausten vaiheista.”
– Anne Melart, Plaza Koti 11–12/2012

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava