Yrjövuori. The Finn, urheilutähtien luottomies

Ala-Kivimäki Petteri

Paimiolainen Marko Yrjövuori kuuli, että Kalifornian huippu-urheilijoilla oli pulaa hyvistä urheiluhierojista. Hän pakkasi laukkunsa ja lähti tavoittelemaan suurta unelmaa. Väsymättömällä työllään ja periksiantamattomalla
luonteellaan hän pääsi ensin NHL:ään Los Angeles Kingsin riveihin, sitten NBA:han osaksi Los Angeles Lakersin 2000-luvun mestaruusjoukkuetta. Yrjövuori perusti oman yrityksen ja alkoi kehittää eri lajien
kärkiurheilijoiden fyysisiä ominaisuuksia. Pian hänestä tuli yksi ammattiurheilun kysytyimmistä fysiikkavalmentajista ja hänet alettiin tuntea nimellä The Finn.

Pitkien päivien ja huumaavan menestyksen keskellä Yrjövuori kuitenkin unohti pitää huolta itsestään. Kun hän nukahti lukiessaan tyttärelleen iltasatua, hän havahtui siihen, millaista elämää oli viimeiset vuodet viettänyt. Hän
oli kaikesta saavuttamastaan ylpeä ja kiitollinen, mutta näin ei voinut jatkua.

Yrjövuori palasi Suomeen ja työskentelee nykyisin muun muassa koripallomaajoukkue Susijengin palveluksessa. Tässä kirjassa hän kertoo avoimesti vaikeasta lapsuudestaan, hulppeasta Amerikan-elämästään ja toisaalta myös hohdokkaan Hollywoodin nurjasta puolesta. Hän avaa ajatuksiaan urheiluvalmennuksesta, työuupumuksesta ja levon merkityksestä.

Katso Yrjövuoren televisiohaastattelut:
Arto Nyberg 24.9.2017
Huomenta Suomi 27.9.2017 (kohdasta 1.29:25)
Aamu-tv 20.12.2017


Kirjasta sanottua:

”Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä.”
–Ari Pusa, Helsingin Sanomat 22.9.2017

”Suomen menestyneimmän fysioterapeutin tarinasta tehtiin kirja. Marko Yrjövuori, 49, toteutti amerikkalaisen unelman.”
–Tommi Koivunen, Ilta-Sanomat 22.9.2017

”Suomalaisnuorukainen haaveili Amerikasta ja surffimeiningistä, mutta hänestä tulikin NBA:n mestari – ’Osasin vähän haistella tuulia'”
–Tomi Salomaa, Iltalehti 22.9.2017

”Suomalainen urheiluhieroja Marko Yrjövuori kertoo tuoreessa kirjassaan, kuinka hän aikanaan joutui LA Kingsissä NHL-kovanaama Sean Averyn hampaisiin.”
MTV.fi 22.9.2017

”Susijengin medical trainerin Marko Yrjövuoren kirja julkaistu.”
Basket.fi 26.9.2017

”Maailmanlaajuisien urheilutähtien luottomies niputti tarinansa kirjan kansiin.”
Kuuntele Radio Rockin Korporaation haastattelu 27.9.2017 kokonaisuudessaan täältä.

Petteri Ala-Kivimäen kirjoittama Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies kertoo vetävästi Yrjövuoren kiinnostavan ja monipolvisen tarinan. Yrjövuoren omassakin tarinassa olisi yllin kyllin tarinaa monipuolisen urheilutaustan vuoksi, mutta kun sekaan heitetään nippu maailman suurimpia urheilutähtiä Kobe Bryantista alkaen, on hyvän tarinan ainekset kasassa. Erityisen mielenkiintoista Yrjövuoren tarinassa on paljastukset urheilumaailman kulisseista.”
Aamuset 30.9.2017

”Helsingin Sanomien toimittajan Petteri Ala-Kivimäen kirjoittama Yrjövuoren tarina antaa mielenkiintoisen kuvan amerikkalaisen ammattilaisurheilun ja suomalaisen valmennuksen eroista. Ihmetteleville kysymyksille on myös kaikupohjaa, sillä kokemukset ovat aivan ammattilaisurheilun terävimmältä huipulta.”
–JP Mikola, Länsi-Suomi 23.10.2017

”Nämä uutuusteoksien aloituslauseet saivat minut lumoutumaan. ’Marko Yrjövuori varttui maatalossa, jossa kummituskin ryyppäsi.’ (…) Vetävä elämäntarina tavallisesta suomalaismiehestä, josta tuli yhdysvaltalaisten huippu-urheilijoiden fysiikkavalmentaja.”
–Mirka Heinonen, Kotiliesi 23/2017