Minun sienipolkuni

Long Litt Woon

Yli 30 vuotta onnellisessa avioliitossa elänyt nainen saa puhelun: hänen miehensä on kuollut yllättäen. Kaikelta putoaa pohja, ja mieli vaeltaa epätodellisessa sumussa. Ystävät yrittävät piristää ja pyytävät naista mukaan juhliin, tanssitunneille, syömään. Hän lähtee kyllä, mutta mikään ei enää tunnu miltään ja hän pelkää pilaavansa muidenkin ilon.

Sattuman kautta nainen päätyy sienikurssille. Malesiassa syntyneenä hänellä ei ole kokemusta pohjolan metsissä kulkemisesta. Hän pysyttelee visusti oppaan perässä peläten koko ajan eksyvänsä, mutta samalla luonnossa kulkeminen kiehtoo ja imaisee askel askeleelta syvemmälle. Ensimmäiset omat sienilöydöt ovat onnen välähdyksiä elämässä, jossa kaikki tuntuu turhalta. Hengähdystaukoja musertavasta surusta. Sienimetsä osoittautuu tieksi takaisin elämään.

Koskettava tositarina on käännetty kolmelletoista kielelle.

Kirjasta sanottua:

”Teos on täynnä kiinnostavia faktoja ja anekdootteja ja lopusta löytyy myös Longin itse kehittelemiä sienireseptejä. Samaan aikaan rinnalla kulkee koskettavasti kuvattu tarina menetyksestä, surusta ja toipumisesta.”
–Anniina Nirhamo, Anna 44/2018

”Sienten maailma on uskomaton. Kirjassaan Long kertoo esimerkiksi äikätatista. Kun taittaa sen pitkän keltaisen jalan, kuuluu pieni poksahdus. Eräänlainen mykologinen samppanjapullon avausääni. Jos haluaa kuulla sienten laulavan, on vain käytettävä korviaan, hän opastaa.”
–Hanna Hyväri, Voi Hyvin 9/2018

”Kaunis ja erilainen sienikirja (…) Minun sienipolkuni ulottaa rihmastonsa pintaa syvemmälle kuin sienet ikään. Longin ansiosta jopa lähipuiston sieniä ja tatteja tulee katsottua uusin silmin.”
–Leena Härkönen, Etelä-Saimaa 21.9.2018

”Miehensä yllättäen menettänyt Long Litt Woon löysi sienien ansiosta polun takaisin elämään surun epätodellisesta sumusta. Long kirjoitti kokemuksistaan Minun sienipolkuni -kirjan.”
–Hilppa Alanko, Anna 13.9.2018

”Tarina on tosi ja sen siivellä saa runsaasti tietoa sienistä. Tunteista puhumattakaan. Sienihullu, joka rakastaa koskettavia tarinoita, pitää tästä kirjasta varmasti.”
ET-lehti 18/2018

”Kun puoliso kuoli, yllättävä asia auttoi malesialaisnorjalaista kirjailijaa surutyössä – oudosta yhdistelmästä syntyi menestyskirja, joka ilmestyi juuri suomeksi. (…) Teos on kiinnostava samalla tavalla kuin Long Litt Woonin kirjallisen idolin Morten A. Strøksnesin Merikirja. Siinä yhdistyy elämäkerrallinen tarina ja tietous tarkkojen ja samastuttavien havaintojen ryydittämänä.”
–Taika Dahlbom, Helsingin Sanomat 10.9.2018

”Minun sienipolkuni vuorottelee kerronnassaan Longin suruprosessin ja ’sieninörttiytymisen’ välillä. Rakkaus puolisoon säilyy, kiinnostus sieniin syvenee.”
–Pekka Jäntti, Keskisuomalainen 1.9.2018

”Sienestys voi parantaa surusta. Miehensä kuoleman vuosipäivänä Long Litt Woon löysi kartiohuhtasienen kukkapenkkinsä hakkeesta ja oli onnellinen ensimmäistä kertaa vuosiin.”
–Ina Ruokolainen, Ilta-Sanomat 25.8.2018